РЕШЕНИЕ

 

 

№ ..........

 

гр. Русе, 12.02.2020 г.

 

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

Административен съд - Русе, V състав, в публично заседание на 4 февруари, през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

 

            СЪДИЯ: ВИЛИАНА ВЪРБАНОВА

 

 

при секретаря БИСЕРКА ВАСИЛЕВА          като разгледа докладваното от съдия ВЪРБАНОВА адм. дело 70 по описа за 2020 година, за да се произнесе, съобрази следното:

Производството е по реда на чл. 145 и сл. от Административнопроцесуалния кодекс (АПК) във връзка с чл. 459, ал. 9 от Изборния кодекс (ИК) във връзка с  чл. 42, ал. 5 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА).

Образувано е по жалба на С.З.С. ***, против Решение №173-МИ/22.01.2020г. на Общинска избирателна комисия Ветово. Наведени са доводи за материална незаконосъобразност на оспореното решение; иска се отмяната му. Не се претендират разноски.

 Ответникът – Общинска избирателна комисия Ветово, представлявана от председателя С.С. и зам.председателя И. Д., оспорва жалбата. Не претендира присъждане на разноски.

Встъпилият в производството прокурор от Окръжна прокуратура Русе взема становище за неоснователност на жалбата.

Административният съд, като обсъди доказателствата по делото и доводите и възраженията на страните, и като извърши цялостна проверка на оспорената заповед във връзка с правомощията си по чл. 168 от АПК, намира за установено следното от фактическа и правна страна:

На 13.01.2020г. е подаден сигнал до ОИК Ветово за това, че С.З.С. има регистрирано търговско предприятие ЕТ„С.С.“, което, видно от справка в ТР, е действащо. Сигналът бил заведен в съответния регистър с вх.№299 на 13.01.2020 г. Към сигнала е приложено извлечение от Търговския регистър и регистъра на ЮЛНЦ за вписан под ЕИК 200265050 едноличен търговец с фирма ЕТ„С.С.“ на физическото лице С.З.С..  

Постъпилият сигнал е разгледан на заседание на ОИК -Ветово, проведено на 13.01.2020 г., като втора точка от дневния ред. На заседанието са присъствали 12  от общо 13 - те члена на ОИК, при отсъствие на един от тях поради служебна ангажираност. За заседанието е изготвен подробен протокол №59, приложен по преписката. На това заседание, след обсъждане на подадения сигнал, комисията с единодушие и поименно посочване, приела взела решение №170-МИза изискване на официална справка от Агенция по вписванията, официална справка от Общински съвет(ОбС)-Ветово за подадено писмено уведомление до председателя на ОбС в периода 28.10.2019 г.-28.11.2019 г. за предприети действия, визирани в чл.41, ал.3 ЗМСМА и справка в деловодството на ОИК-Ветово за подадено писмено уведомление до комисията относно предприети действия в изпълнение на чл.41, ал.3 ЗМСМА. Постановено е и решение, че след получаване на изисканите документи, на осн. чл.42, ал.3 ЗМСМА, да бъде уведомен кмета на общината за образуваната проверка.

С писмо изх.№1200ТРРЮЛНЦ от 16.01.2020 г. АВ, Служба по регистрация-Русе е изпратила на ОИК-Ветово отговори на поставените пред нея въпроси, като е приложила извлечение от регистъра, удостоверение за вписаните обстоятелства по отношение на физическото лице-търговец под фирма ЕТ„С.С.“. Данните от приложените документи сочат, че за жалбоподателя са налице данни за вписването му в Търговския регистър като търговец-физическо лице, незаличен към 16.01.2020 г.

В отговор на искането, отправено до председателя на ОбС-Ветово, лично връчено му на 13.01.2020 г., в 17 ч 20 м, той писмено съобщава на ОИК-Ветово на 17.01.2020 г., че до 14.01.2020 г., не му било представено уведомление, подадено от жалбоподателя.

ОИК издава и удостоверение, изх.№5017.01.2020 г. В него е записано, че жалбоподателят не е уведомил и депозирал в ОИК-Ветово официално уведомление в законовия срок от 28.10.2019 г. до 28.11.2019 г. за необходимите действия по прекратяване на дейността като търговец и/или за освобождаването му от заемана длъжност, визирана в чл.41, ал.1 ЗМСМА, като е прието, че същият не е изпълнил задълженията си по чл.41, ал.3 ЗМСМА.

На 17.01.2020 г. комисията изпраща до кмета на Кметство Смирненски уведомление за постъпилия сигнал, постановеното решение за образуване на проверка по сигнала и постъпилите документи. Поставени са четири въпроса за изясняване от страна на жалбоподателя. Към уведомлението са приложени заверени копия на документи в т.ч. подаден сигнал.

На 22.01.2020 г., до ОИК-Ветово е изпратено писменото възражение от пълномощник на кмета С.. Сочи се, че ЕТ„С.С.“ не осъществява дейност от 2010 г., поради което не са били налице обстоятелствата по чл.41, ал.1 ЗМСМА, които да предполагат подаване на уведомление.

На 21.01.2020 г. председателят на ОИК-Ветово публикува съобщение до всички членове на комисията, като свиква заседание за следващия ден 22.01.2020 г. На свиканото заседание присъстват всички 13 члена на ОИК 1805-Ветово (назначени с решение №840/27.08.2019 г. на ЦИК). Съставен е много подробен протокол - №61. След направен доклад на постъпилия сигнал и въз основа на документите, изискани от самата комисия, както и приложените от жалбоподателя към писменото му възражение, ОИК приема за установени описаните в 6 точки обстоятелства. Приета е за безспорен факт липсата на предприети действия по прекратяване на търговската дейност на едноличния търговец. Изложени са съображения по наведените доводи в писменото възражение и са отхвърлени като неоснователни. В протокола е записано и позоваване на нормативни разпоредби от ЗМСМА и Търговския закон.

След доклада и наведените съображения, записани като мотиви на оспорения сега акт, ОИК е постановила процесното решение № 173-МИ/22.01.2020 г.,  с което на основание чл. 87 от ИК във връзка с чл. 42, ал. 1, т. 5 от ЗМСМА, са прекратени предсрочно пълномощията на С.З.С., обявен за избран за кмет на Кметство Смирненски, общ. Ветово с Решение № 104-МИ от 28.10.2019 г. на ОИК Ветово и е обезсилено издаденото Удостоверение от Община Ветово №20/28.10.2019г., с което С. е избран за кмет на Кметство Смирненски.

В жалбата срещу решението е подадена в срока по чл.459, ал.1 от ИК, от лице, имащо правен интерес от обжалването, поради което е допустима и подлежи на разглеждане.

След проверка на законосъобразността на акта на всички основания по чл. 146 АПК, съдът намира жалбата за неоснователна.

От събраните по делото доказателства се установява, че решението е постановено от компетентен орган – ОИК Ветово, съобразно дадените му в чл. 42, ал. 3 от ЗМСМА правомощия.

Не са допуснати съществени нарушения на административнопроизводствените правила. Заседанието е проведено при наличие на съответния кворум, от присъстващите тринадесет членове „за“ приемане на решението са гласували 12, а против – един; в протокола от вземане на решението е посочен начина, по който всеки член е гласувал. Тези данни сочат изпълнение на изискванията по чл.85, ал.1, ал.3, ал.4, ал.6 и ал.7 ИК. ОИК е изпълнила задължението си по чл.42, ал.3, изр.1 ЗМСМА да уведоми кмета, предоставила му е преписи от получените документи и е определила законовия 3-дневен срок за писмени възражения. Заседанието за произнасяне по наличието на предпоставките за предсрочно прекратяване на пълномощия е насрочено след получаване на писменото възражение, становищата и доказателствата по което са подробно обсъдени. Тези обстоятелства обосновават извод, че при постановяване на оспорения акт не са допуснати съществени нарушения на процедурните правила, които да засягат същността на волеизявлението. В  решението са изложени правни и подробни фактически основания за издаването му.

Оспореният акт е издаден при правилно приложение на материалния закон. Съгласно разпоредбата на чл. 42, ал. 1, т. 5 от ЗМСМА се предвижда предсрочно прекратяване на пълномощията на кметовете при неизпълнение на задълженията по чл.41, ал.3 от ЗМСМА. Съгласно тази разпоредба, в едномесечен срок от обявяването на изборните резултати, съответно от приемането на решението на общинския съвет, лице, което при избирането му за кмет заема длъжност или осъществява дейност по ал. 1, предприема необходимите действия за прекратяване на дейността и/или за освобождаването му от заеманата длъжност и уведомява писмено за това председателя на общинския съвет и общинската избирателна комисия. Така, за да бъдат изпълнени изискванията на чл. 41, ал. 3 от ЗМСМА, е необходимо: 1. лицето да предприеме необходимите действия за прекратяване на дейността му като търговец; 2. да уведоми писмено за предприетите действия председателя на общинския съвет, и 3. да уведоми писмено за предприетите действия общинската избирателна комисия. Законовите предпоставки по тази разпоредба са кумулативни. От събраните по делото доказателства се установява, че в Търговският регистър е регистриран ЕТ„С.С.“, с ЕИК200265050, с адрес на управление ***, със собственик С.З.С., ЕГН **********, който към момента на постановяване на оспореното решение и много след изтичане на едномесечния срок по чл.41, ал.3 от ЗМСМА не е заличен, нито са налице данни за предприемане на правни действия за това. Изложеното сочи на наличие на предпоставките по чл. 42, ал. 1, т. 5 от ЗМСМА за предсрочно прекратяване на пълномощията на жалбоподателя в качеството му на кмет на Кметство с.Смирненски.

Изложените в жалбата и съдебно заседание основания за незаконосъобразност на акта касаят тълкуване на смисъла на понятието „търговска дейност“, което законодателят е употребил в чл.41, ал.1 от ЗМСМА.  Според С. и процесуалния му представител адв.П., касае се до фактическо извършване на някои от посочените в ТЗ сделки/дейности. Тъй като няма спор, че ЕТ„С.С.“е подал декларация до НАП за прекъсване на дейност от 02.03.2010г., жалбоподателят счита, че не извършва търговска дейност, поради което за него не е възникнало задължението по чл.41, ал.3 ЗМСМА да предприема действия по прекратяването й и да уведоми за това Общински съвет Ветово и Общинската избирателна комисия Ветово. Възраженията са неоснователни. Жалбоподателят е търговец по см. на част втора, дял първи, глава осма от Търговския закон и като такъв той може да извършва търговски сделки, т.е. да извършва „търговска дейност по смисъла на Търговския закон“, както е посочено в чл.41, ал.1 от ЗМСМА. Прекъсване на дейността му се отразява само върху осигурителните правоотношения на самоосигуряващото се лице, не и върху статута му на съществуващ търговски субект. Прекратяване на търговската дейността по см. на чл.41, ал.1 от ЗМСМА предполага извършване на правни действия по заличаване на търговеца, а не такива, сочещи на временното му нефункциониране. Следователно, за да е изпълнено условието на посочената разпоредба, следва С. да е предприел действия по чл.60а, т.1, предл.1 ТЗ, каквито в случая не са налице.  

С оглед гореизложеното, жалбата на С.З.С. е неоснователна, а оспореното решение № 173-МИ от 22.01.2020 г. на Общинска избирателна комисия Ветово за предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета на Кметство Смирненски и обезсилване на издадено удостоверение следва да бъде потвърдено като законосъобразен акт. Предвид това и на основание чл.42, ал.5 ЗМСМА вр. чл.459 чл.от Изборния кодекс, съдът

 

Р  Е  Ш  И:

 

ОТХВЪРЛЯ оспорването по жалба на С.З.С. *** и ПОТВЪРЖДАВА решение №173-МИ/22.01.2020 г. на Общинска избирателна комисия - Ветово, с което предсрочно са прекратени пълномощията му като избран кмет на Кметство Смирненски и е обезсилено удостоверение №20/28.10.2019г. на ОИК-Ветово.

         Решението подлежи на оспорване с касационна жалба пред Върховния административен съд в срок до 7 дни от съобщаването му на страните.

        

 

 

                                                                           СЪДИЯ: